Oppimisvaikeus 13.9.2010

Tukea maahanmuuttajanaisten lukutaito-opetukseen

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 115 000 euroa Suomen Akateemisten Naisten Liitolle Luetaan yhdessä - Vi läser tillsammans -verkoston toimintaan.

Vapaaehtoisten suomalaisnaisten vuonna 2004 aloittamasta lukutaitoryhmästä lukutaidottomille maahanmuuttajanaisille on vuosien varrella kasvanut laaja verkosto, joka toimii jo 27 paikkakunnalla 80 ryhmässä. Opettajia on kolmisensataa ja oppilaita noin 700. Myönnetty tuki mahdollistaa osa-aikaisen koordinaattorin palkkaamisen.

Akateemisten Naisten Liitto kokee Luetaan yhdessä -verkoston vetovastuussa haastavan tehtävän. Suomeen muuttajia on yhä enemmän ja sota-alueilta tulijoilla lukutaidottomuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tälläkin hetkellä on satoja täysin lukutaidottomia ihmisiä, joista suurin osa on naisia. Lukutaidottomalla ei ole mallia, miten kieltä voisi oppia, ja siksi yhteiskunnan tarjoamat kurssit jäävät usein puolitiehen.

Toiminta jatkuu entiseen tapaan verkostona. Kulttuurirahaston tuella voidaan järjestää opettajien koulutustilaisuuksia, hankkia opetusmateriaalia sekä palkata osa-aikainen henkilö, joka ottaa vastuulleen ohjausryhmän jäsenten vapaaehtoistyönä tekemät työt. Suomen Akateemisten Naisten keskusjärjestön toimisto tarjoaa tilan, josta opettajat ja muut kiinnostuneet tavoittavat verkoston työntekijän. Kotisivujen (www.luetaanyhdessa.fi) välityksellä opettajien ideat ja koulutustilaisuuksien anti ovat kaikkien halukkaiden käytössä.

Lisätietoja Suomen kulttuurirahaston sivuilta.

 


Takaisin

Siirry sivun alkuun
Päivitetty 24.1.2013